Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

Hitta rätt

En förklaring några av de uttryck och förkortningar som förekommer för föreskrifter.
 
Här förklaras hur man kan söka i Försäkringskassans lagrum.
 
 
 
Sökning

Överst i alla listor, utom ”Förteckningar och årsregister”, finns ett sökformulär som ser ut ungefär så här:
listningar.png

Överst på alla listsidor utom på ”Förteckningar och årsregister” finns ett sökformulär som ser ut så här
sokruta.png
 
​Det finns tre fält i sökformuläret för att erbjuda möjlighet att söka på olika sätt. I all tre fall görs sökningen bland dokument (och dess beskrivningar) i den lista man befinner sig.
 
Alla de här orden:
Använder du om du vill söka på ett eller flera ord.
Exempel: sjukpenning rehabiliteringsersättning
Denna sökning ger resultat som innehåller orden sjukpenning och rehabiliteringsersättning, men orden behöver inte nödvändigtvis ligga bredvid varandra som i sökfrasen.
 
När du är säker på att det dokument som du letar efter innehåller en exakt fras, kan du placera sökfrasen inom citattecken. I annat fall är det bäst att lämna sökfrasen utan citattecken.
Exempel: "om sjukpenning och rehabiliteringsersättning"
Denna sökning ger resultat som innehåller den exakta frasen "om sjukpenning och rehabiliteringsersättning".
 
En anledning att göra sökning på exakt fras är att utan citattecken så tolkas : /+- och andra specialtecken som mellanslag i sökningen, vilket leder till att en sökning på 2005:17 ger resultat som innehåller 2005 och/eller 17. För att få ett bättre resultat, när specialtecken är med i sökfrasen, kan man använda citattecken runt sökfrasen.
Exempel: "2005:17"
Denna sökning ger bara resultat som innehåller just 2005:17.
 
Något av de här orden:
Använder du om du vill söka på flera ord, men det räcker med att ett av orden finns med i resultatet.
 
Sök på nummer:
Använder du om du vill söka enbart på FKFS/RFFS Nummer, FKAR/RAR Nummer, Målnummer eller Diarienummer.
Exempel: 2005:17
 
Sökresultatsidan 
Efter en sökning hamnar du på sökresultatsidan. Den ser annorlunda ut än ursprungliga listan över alla dokument. För att göra en ny sökning klickar du på länken "Gör en ny sökning", och du kommer tillbaka till listan där du kan göra en ny sökning.
På sökresultatsidan visas de 10 första träffarna sorterade efter relevans för frågan. Om det är fler än 10 träffar så visas, högst upp och längst ner på sidan, en sidnummerlist med siffror. Den använder du för att bläddra mellan sidorna och komma åt fler resultatsidor med sökresultat.
bladdral.png

Förfina resultaten
Du kan förfina resultatet genom att klicka på någon av länkarna på förfiningspanelen till vänster.  Du kan välja att förfina sökresultaten på Nummer, Version av dokumentet, Uppslagsord, Beslutat av eller Senaste ändringsdatum. Om du klickar något av alternativen på förfiningspanelen, så visas omedelbart resultatet för den förfiningsmetod som du valt. Om du väljer att "visa mer" så expanderas alternativen under förfiningsrubriken. Under förfiningsrubriken är alternativen sorterade i alfabetisk eller numerisk ordning (till skillnad mot sortering efter relevans i sökresultatlistan till höger).
forfiningspanel.png

Sidansvarig: Kirsi Landfald,